Kuidas tagada ID-kaardi ja muude digitaalsete dokumentide töökindlus?

Kõik asjad kuluvad ja väsivad pideval kasutamisel. Selleks, et sinu ID-kaart või muu digitaalne dokument, näiteks digi-ID, kestaks võimalikult kaua, hoia oma kaart turvaliselt selleks ette nähtud kohas.

ID-kaardi (ja muude digitaalsete dokumentide) kiipi võivad kahjustada järsud temperatuurikõikumised, radiatsioon, niiskus ja pikaajaline otsene päikesevalgus. Ära jäta oma kaarti aknalauale vedelema, ära unusta seda pikaks ajaks autosse või suvilaterrassile ning enne ujuma minekut või vihmamärgade pükste saunalavale kuivama tõstmist võta taskust rahakott välja!

Nii kaardi plastik kui kiip on tundlikud mehhaaniliste vigastuste osas: muidugi ei tasu kaarti kunagi meelega väänata ega painutada. Kas sulle tuli aga pähe, et võid ID-kaardi kogemata ära rikkuda, kandes seda püksitaskus või lahtisena käekotis? Kaardile on ju ohtlikud ka kõik teravad esemed. Kriimustused ja lõiked on ootamatult kerged tulema, kui kaart ei asu turvaliselt rahakotis/kaardiümbrises – ettevaatlik tasub olla ka rahakoti trukkide, lukkude ja ID-kaardi vahesse „korraks“ paigutatud muude teravate esemete, näiteks kirjaklambrite, haaknõelade, rinnamärkide ja muu sarnasega.

Hoia kaart kuivana! Juhul, kui su ID-kaart saab märjaks, kuivata kiip võimalikult kiiresti. Eriti ohtlikud on magusad või söövitavad vedelikud, nende seas ka kohv, mullijoogid jms. Kui kaart on mustaks saanud, ära kasuta selle puhastamiseks kunagi kemikaale või vett! Pühi mustus kaardilt pehme kuiva lapiga, väga hästi sobivad prillipuhastuslapid.

Kaitse oma ID-kaarti vee, keemiliste ainete ja nende aurude, ioniseeriva, ultraviolett- ja röntgenikiirguse ning elektrilaengute eest, samuti ärge aseta seda tugevasse elektromagnetvälja.