Soovid uut ID-kaarti

ID-kaart on kõikidele Eesti kodanikele kohustuslik isikut tõendav dokument. Saad seda taotleda Politsei- ja Piirivalveametist.

Koos ID-kaardiga väljastatakse taotlejale koodiümbrik ID-kaardi turvakoodidega (PIN ja PUK koodid). Turvakoode saab kasutada kui ID-kaart ning sellele kantud elektroonilised sertifikaadid on kehtivad. Turvakoode eraldi aktiveerima ei pea ning koodide esmakordseks kasutamiseks puudub ajalimiit.

Alates jaanuarist 2023a. on võimalik uusi ID-kaarte kätte saada lisaks Politsei- ja Piirivalveametile ka kauplustest. Täpsem info Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel.

ID-kaardi ja PIN-ümbrike taotlemisel tekkinud küsimuste korral võta ühendust Politsei- ja Piirivalveameti klienditoega [email protected]

Juhul, kui oled kaotanud ära oma PIN- ja PUK-koodid, saad taotleda ainult uue koodiümbriku, ilma ID-kaarti vahetamata.

Vajad uut või esimest ID-kaarti?

ID-kaardi saad taotleda ainult Politsei- ja Piirivalveameti kaudu – elavas järjekorras ootamise vältimiseks soovitame broneerida teenindusse aja ning seista hea selle eest, et sul oleks kõik vajalikud dokumendid kohe olemas ja kaasas.

  • Taotlemine: ​ID-kaardi ja muude digitaalsete dokumentide taotlemine​

    Vaata Peida

    ​Digitaalseid dokumente (sh. ID-kaarte, digi-IDd, elamisloakaarte ning e-residentide digi-IDsid) väljastab Politsei- ja Piirivalveamet. Taotluse saab esitada nii teenindustes kui iseteeninduses.

    Alates jaanuarist 2023a. on võimalik uusi ID-kaarte kätte saada lisaks Politsei- ja Piirivalveametile ka kauplustest. Täpsem info Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel.

    E-residendi digi-ID kaarti saab lisaks PPAle taotleda mugavalt ka läbi e-residendi veebilehe.

    Kõikidele digitaalsetele isikutunnistustele kehtivad riigilõivud ehk väljastustasud.

    Välismaal viibides saad dokumente taotleda ning kätte saada ka Eesti Vabariigi välisesindustest. Kindlasti tuleks meeles pidada, et dokumentide taotluseid võtavad vastu ainult Eesti saatkonnad, tellitud dokumentide kättesaamiseks võib aga kasutada ka Eesti aukonsulaate.

    Peida
  • ID-kaart: millal mu uus ID-kaart valmis on?

    Vaata Peida

    Oma Eesti passi ja ID-kaardi taotluse staatust saab vaadata Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) dokumendi taotlemise staatuse veebilehelt: täida vorm (eesnimi, perekonnanimi ja isikukood) ja vajuta „esita päring“ nupule.

    Peida
  • Mida on vaja ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks?

    Vaata Peida

    Selleks, et saaksid oma arvutis või nutiseadmes ID-kaarti elektrooniliselt kasutada, on sul vaja:

    1. Kehtivat ID-kaarti

    Kontrolli, et ID-kaardi enda kehtivusaeg ei oleks läbi saanud. Leiad selle oma ID-kaardilt „Kehtib kuni“ juurest.

    2. Kehtivaid sertifikaate

    Sertifikaadid on elektroonilised tõendid, mis seovad omavahel sind (ehk sinu ID-kaarti) ja sinu ID-kaardiga tehtud tegevusi.
    Ära muretse, kui sa oma sertifikaatide kehtivust ei tea: alusta tarkvara paigaldamist eeldusega, et kõik on korras!
    Kui oled juba ID-kaardi elektrooniline kasutaja, saad oma sertifikaate kontrollida DigiDoc4 kaudu. Kui sertifikaat on peatatud, tühistatud või aegunud, annab DigiDoc4 sellest sulle märku.

    Vajadusel loe lisainfot:
    Loe lähemalt, mis on ID-kaardi sertifikaadid

    3. PIN-koode

    PIN- ja PUK-koodid väljastati sulle turvaümbrikus koos ID-kaardiga. Kui oled oma PIN1- või PIN2-koodi unustanud, ent PUK-kood on sul alles, saad selle abil ise PIN-koode vahetada. Kui puudub ka PUK-kood, tuleb sul Politsei- ja Piirivalveametist või Eesti Vabariigi välisesindusest uued PIN-koodid taotleda.

    Vajadusel loe lisainfot:
    Mis on PIN-koodid ja kuidas neid vahetada?

    4. Internetiühendust

    Arvutis, kuhu soovid oma ID-tarkvara paigutada, peab olema toimiv internetiühendus. Juhul, kui loed praegust juhist mõnest muust nutiseadmest, kontrolli, et arvuti internetiühendus töötaks!

    5. ID-kaardi lugejat

    ID-kaardi lugeja saad osta pea igast arvutipoest, samuti on see müügil paljudes kaubanduskeskustes, tanklates jne. Küsi julgesti!

    Vajadusel loe lisainfot:
    Kuidas kontrollida, et ID-kaardi lugeja töötab?

    Peida